Gullpris per gram

Nå man snakker om priset på gull så snakker man om gullpris per gram. Når du ser ulike priser på nettet eller hos fysiske gullforhandlere, så er det altså priset de er villige å betale for ditt gull per gram. Les mer nede om hvilke faktorer som påvirker gullpriset per gram!

Enheten Troy Ounce

Internasjonelt handles gull i enheten Troy Ounce og gullpriset listet vanligvis i amerikanske dollar (USD) per Troy Ounce, som gjør det litt mer komplisert for oss. metrisk sedvalig svensker å få en rask overblikk over gullmarkedet. Er man rask på grovt anslag, går det å kontrolere et Troy Ounce til ca. 31,1 gram, men om man skal være kresen er det akkurat 31,1034768 gram.

Utviklingen av priset på gull per gram

Noe annet som er viktig å tenke på når man jevnfører gullpriset – mest historisk – er at man even korrigerer for inflasjonen, så even om gullpriset var betydlig lavere for hundre år siden, jevnført med idag har det ikke rørt seg fullt så mye i priset. Det betyr naturligvis ikke at priset på gull er statistisk. Akuratt som med andre verer, styres markedspriset av tilgang og etterspørsel, men i fallet gull, er det mer om etterspørselen, fordi det finnes betraktelig større mengder ovenfor jord enn hva som utvinnes idag.

Selv om gullpriset per gram har vært relativ stillestående under lengre perioder. Sir Isaac Newton, som under en period var sjef for det brittiske myntverket, fastsatte et pris på gull år 1717 som hadde stått i 200år. Det har funnits også en myntstandart eller myntfor å ta hensyn til i ulike lender, men fordi det idag ikke finnes på lenge, når nok med gull for at i praksis ersatte valuter med gull har denne praksis oppsiget.

Siden, begynnelsen av 70-tallet har gullpriset per gram fått styres av markedet. Even bortsett fra inflasjonen har priset økt markert.