Hvit, gul og rød gull – hva er forskjellen?
Gull er forstås også en farge – „gullfarge” – men det går å få fram ulike nyanser gjennom å blande det med andre metaller. Fakten er at nesten alle gullsmykker som selges idag består av gull i kombinasjonen med andre metaller, mest kobber. Det beror først og fremst på at gull er en uvalig myk metall som trenger å bli legert for å unngå riper. Rent gull (24 karat) er altså ganske sjelden i smykket. Istedet for bruker man oftere gullinnholdet 18 karat, som består av 75% gull (eller 18/24). Den eller de metaller som utgjør resten, 25% kan sammensettes så at de forandrer gullets utseende.
Gul og rød gull
Den naturelle, gull-lignende fargen som vi kjenner til og kaller for gul gull kan få annerledes nyanser gjennom at man justerer sammensettningen mellom hovedingredienser gull, sølv og kobber. En større del kobber resulterer i en rød ton, som øker med mengden av kobber. Er det motsats, mer sølv enn kobber i legering så blir gullet lysere.
Så lenge legering har en liten andel kobber beholder gullet sin naturell farge, men den forandres med større innholdet. Så kallad rød gull får man gjennom å bruke halv gull og halv kobber. Men en innblandning av sølv i det røde gullet får det i stedet for en lysere ton med en nyans av rosa – et inslag som kan forsterkes mer gjennom å byte ut sølv mot aluminium.
Hvis man byter ut den større andelen kobber mot like mye sølv, blir gullet lys-gul eller „grønn-gul”. Den grønne fargen ser man sjelden på dagens gullsmykker men det var vanlig før i tiden for den naturlige elektrum.
Hvit gull
I motsatt til rød og gul gull, som består av ulike mengder gull, sølv og kobber, er det ikke likt selvfølgelig hva hvit gull består av. Hvilken lys metall som anvendes, beror på hvilke egenskaper man er ute etter. For eksempel blir legering gull/mickel hard og passer bra til smykker, men allergiproblemet har gjort at nickel ikke anvends i svensk hvitgull lengre.
Svart, lilla og blå gull
I tillegg til de vanlige gul-gull, rød-gull og hvit-gull, går det å fremstille gullegrer i mer annerledes nyanser. En av de mer fascinerende er svart gull, som frastilles gjennom at gull belages med rodium, alternativt, laserbehandles for å få fram en svart overflate.
Andre uvanlige varianter er lilla og blå gull, som egentlig ikke er legert uten intermetallinske forbindelser. Lilla gull framstelles i kombinajsonen med aluminium og blå gull med indium. Felles for både varinater er at de er sprø og vanskelige å anvende i tradisjonel smie. Derfor er det vanligere at blå og lilla gull formes til „edelstener” for infastning i tradisjonelle smykker.
For den som skal selge gull på nettet idag, spiller det mindre roll hvilke øvrige metaller er eller hvilken farge det er på gullet, fordi det er finvikten som avgjør priset.
Hent dagens gullpriser hos ulike gullforhandlere gjennom å trykke på knappen til høyre!